Piramida żywieniowa

Nowa piramida zdrowego żywienia – opis

Po raz pierwszy w nowej piramidzie pokarmowej została umieszczona aktywność fizyczna, na dodatek na samym dole piramidy, co oznacza, że aktywność fizyczna jest niezbędnym elementem zdrowego stylu życia wraz ze zdrowym odżywianiem.

Podstawę nowej piramidy tworzą produkty pełnoziarniste – żytnie pełnoziarniste pieczywo, grube kasze, razowe makarony, nieoczyszczony brązowy ryż oraz zdrowe tłuszcze nienasycone – oleje roślinne, takie jak olej lniany, rzepakowy, z pestek winogron, oliwa z oliwek.

Kolejną warstwę tworzą warzywa i owoce – tak jak w starej piramidzie, ale o ile warzyw można jeść dużo, owoce należy ograniczyć do 2 garści dziennie.

Następny poziom to białka roślinne – głównym źródłem są warzywa strączkowe, czyli groch, fasola, bób, soczewica, ciecierzyca, soja. Poza tym znalazły się tu nasiona, orzechy i pestki, które są źródłem białka i zdrowych tłuszczów i należy je spożywać w ilości 1/3 szklanki dziennie.

Następna warstwa piramidy to białka zwierzęce. Najlepsze źródła łatwo przyswajalnego białka to chudy drób i nabiał, ryby i jajka. W ciągu dnia można sobie wybierać spośród nich 1-2 produkty, ale też nie trzeba ich spożywać codziennie. Polecane są tłuste ryby bowiem zawierają zdrowe tłuszcze nienasycone.

W kolejnej warstwie piramidy zamieszczone zostały mleko i tłusty nabiał. Ich ilość należy ograniczać do 1-2 porcji dziennie.

W ostatnim poziomie piramidy znalazły się produkty, których spożycie trzeba mocno ograniczyć, albo wyeliminować z diety. Są tu czerwone mięso i masło, ze względu na zawartość tłuszczów nasyconych, utwardzone margaryny, frytki, chipsy zawierające wyjątkowo niezdrowe tłuszcze trans, produkty z mąki pszennej i biały ryż(węglowodany), słodycze oraz gotowe dania i fast foody, które zwykle są bombami kalorycznymi.