Diety

Wszystkie diety dla osób mających najróżniejsze potrzeby i oczekiwania, są układane na bazie DIETY ZBILANSOWANEJ, której stosowanie jest zalecane przez IŻiŻ.Diety sporządzane są zarówno dla dorosłych i dzieci, osób zdrowych i z różnymi schorzeniami.

Zestaw proponowanych diet:

  • dieta odchudzająca dla osób z nadwagą i otyłością - zarówno dla osób zdrowych i z najróżniejszymi schorzeniami
  • dieta odchudzająca dla dzieci
  • dieta na utrzymanie wagi
  • dieta na przyrost wagi (wspomagająca leczenie anoreksji i bulimii)
  • dieta dla kobiet ciężarnych i karmiących
  • dieta dla sportowców i osób aktywnych fizycznie
  • dieta antygrzybiczna
  • dieta antynowotworowa

Diety w różnych chorobach:

  • dieta w cukrzycy
  • dieta w nadciśnieniu
  • dieta w hiperlipidemii
  • dieta w chorobach sercowo-naczyniowych
  • dieta w chorobach żołądka (nadkwasota, wrzody)
  • dieta w chorobach jelit (nieżyt, zaparcia)
  • dieta w chorobach wątroby (np. w kamicy żółciowej)
  • dieta w chorobach trzustki
  • dieta w chorobach tarczycy
  • dieta w chorobach nerek
  • dieta w śródmiąższowym zapaleniu pęcherza moczowego
  • dieta w skazie moczanowej
  • dieta w chorobach stawów i tkanki łącznej
  • dieta w osteoporozie
  • dieta w anoreksji
  • dieta w niedokrwistości
  • dieta w alergiach pokarmowych

Dieta w ciąży

Ciąża

Ciąża jest wyjątkowym okresem w czasie którego kobieta powinna w sposób szczególny zadbać o zdrowe odżywianie, bowiem od tego zależy zarówno jej zdrowie, jak i prawidłowy rozwój oczekiwanego dziecka.
Prawidłowy wzrost i rozwój płodu zależy nie tylko od stanu odżywienia kobiety w czasie ciąży, ale i w okresie przed poczęciem. Zmiana nawyków żywieniowych kobiety powinna więc obejmować kilkumiesięczny okres przed zajściem w ciążę.

Indywidualną opieką dietetyczną powinny być objęte szczególnie kobiety z nadwagą lub niedowagą, mające nadmierny przyrost ciała podczas ciąży poprzedniej lub obecnej, kobiety w wieku powyżej 35 roku życia, a także kobiety z przewlekłymi chorobami.

Dieta dla kobiet karmiących

Matka karmiąca

W okresie karmienia zapotrzebowanie na składniki odżywcze, takie jak białko, witaminy i składniki mineralne, jest jeszcze wyższe niż w okresie ciąży.

Kobieta karmiąca dostarcza codziennie swemu niemowlęciu w mleku ok. 750 kcal energii, 9,5g białka a także tłuszcz, cukier, wapń, fosfor, witaminy i inne składniki pokarmowe. Dlatego też straty te powinna wyrównywać przez spożywanie odpowiednich pokarmów.

Niedożywienie kobiety karmiącej może spowodować szybką utratę pokarmu (już w 2-3 tygodniu), co jest krzywdą nie tylko dla prawidłowego rozwoju dziecka, ale również szkodą dla niej samej, gdyż dodatkowo musi zajmować się przygotowywaniem sztucznego pożywienia, które jak wiemy nie dorównuje jakościowo pokarmowi matki.Pomoc dietetyka może okazać się bezcenna.

Dieta dla cukrzyków

Cukrzyca

Cukrzyca należy do grupy chorób metabolicznych, ,których cechą charakterystyczną jest hiperglikemia. Długotrwały wysoki poziom cukru we krwi powoduje uszkodzenia i zaburzenia czynnościowe oraz niewydolność różnych narządów, takich jak: nerki, serce, naczynia krwionośne, układ nerwowy, oczy.

Występuje kilka rodzajów cukrzycy:

  • typ 1 - uszkodzenie komórek beta trzustki prowadzi do całkowitego braku insuliny
  • typ 2 - komórki beta wytwarzają insulinę, ale w niedostatecznej ilości lub występuje insulinooporność komórek i tkanek. Przyczyną insulinooporności mogą być czynniki dziedziczne, albo nabyte poprzez otyłość, nieodpowiednie odżywianie, brak aktywności fizycznej, stresy, urazy, infekcje, starzenie organizmu.
  • cukrzyca ciężarnych, która występuje u zdrowych kobiet i najczęściej ustępuje po porodzie.

Chorzy na cukrzycę powinni mieć stały kontakt z dietetykiem, bowiem prawidłowa dieta jest jedną z metod leczenia cukrzycy. Osoby chorujące na cukrzycę typu 2 stosujące prawidłową dietę mają olbrzymie szanse na całkowite wyleczenie.

Celem diety jest:

  • dostarczenie odpowiedniej ilości energii i wszystkich składników odżywczych
  • utrzymanie należnej masy ciała
  • wyrównanie cukzycy
  • zachowanie prawidłowego stężenia lipidów we krwi
  • zapobieganie powikłaniom

Dieta schorzenia sercowo-naczycniowe

Choroby sercowo-naczyniowe

Choroby naczyniowo-sercowe mają swoje podłoże w negatywnych aspektach rozwoju cywilizacyjnego, którymi są niezdrowa dieta, palenie papierosów i brak aktywności fizycznej.

Głównym czynnikiem rozwoju miażdżycy, a więc i niedokrwiennej choroby serca są zaburzenia w gospodarce lipidowej ustroju wraz z niewątpliwie mającą na to wpływ otyłością, zwłaszcza typu brzusznego.

Dlatego też odpowiednie zalecenia dietetyczne są podstawowym krokiem w terapii tych schorzeń.

Dieta na choroby wątrobowe

Choroba wątroby (np. w kamicy żółciowej)

Choroby wątroby obejmują cały szereg jednostek chorobowych. Do najczęstszych należą: zapalenie wątroby, stłuszczenie i marskość wątroby. W leczeniu tych chorób żywienie jest podstawowym elementem terapii, tym bardziej, że lekoterapia w większości przypadków nie jest przyczynowa, a opiera się na hamowaniu poszczególnych ogniw mechanizmów chorobowych. Dietetyk może tu bardzo pomóc.

Najczęściej określona dieta jest podstawowym środkiem terapeutycznym. leczenie dietą skraca okres zdrowienia oraz zapobiega powikłaniom w ostrych stanach zapalnych miąższu wątroby.

O wyborze sposobu żywienia, a zwłaszcza w ilości spożywanego białka decyduje stopień wydolności narządu. Celem odpowiedniej diety wątrobowej jest dostarczenie ustrojowi chorej osoby wszystkich niezbędnych składników pokarmowych potrzebnych do utrzymania prawidłowego stanu odżywienia lub usunięcia niedoborów, regeneracji komórek wątrobowych i jednocześnie maksymalnego odcążenia narządu w przypadku upośledzenia jego czynności.

Dieta nie powinna być schematyczna, ale indywidualna i dostosowana do stanu chorego i fazy choroby.